Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Lubimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci próbują rzadsze dania obiadowe takie jak tortellini, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską należy zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w karcie są również nie tak popularne włoskie dania, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków oraz potrawy z różnych miejsc kraju. W najlepszej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Aromatyczne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać wina. Obiad we włoskim klimacie z całą pewnością powinien zawierać również trunek. Lampka alkoholu to przy włoskim posiłku typowa praktyka. restauracja włoska La grande Mamma w Krakowie Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć szeroki wachlarz win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film