Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by zdobyć różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje wielkiego trudu. czy barista to trudny zawód Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film